Resource icon

win-capture-audio v2.2.3-beta

Fafalele

New Member
The plugin used to work for me but after doing a clean install of windows 10 and trying to set it up again it wont work, everything is up to date to the latest version.

The problem is it recognizes the executable, and it adds the bar to the list of tracks but no audio is being captured.

The only difference im finding is that for other people in the window (of the picture I attached) it would only say Spotify.exe while mine is in brackets followed by the music that spotify is playing. (same for other applications like chrome has the tab name instead of just "Chrome.exe", and discord will show the channel name instead of just "Discord.exe") No idea why its different.

OBS version: 28.0.3 (64 bit)
Windows: Windows 10 Pro, Version 20H2, OS build 19042.631
NVM im stupid I fixed it. Apparently just being version 20H2 isnt enough, and my OS build was too old. The OS build that this worked for me is 19042.1706 The plugin apparently uses an API that is in windows 11 and in the newest windows 10 build so you have to absolutely make sure your windows is the newest OS build and windows 10 might not offer the update until a few days after you last updated or something. It was like that for me where got the option to update to build 19042.1706 three days after updating to version 19042.631.
 

ketzagfx

New Member
Hey,
I have tried using Win Capture Audio a couple Months ago to seperate my audio layers like game sound, discord, firefox for music etc. but the audio stuttered from time to time.
I couldnt get a fix for that so I installed voicemeeter and figured it all out and it worked.

Now I thought the new OBS 28 feature would let me seperate my tracks without any other programs and I tried it out, but it´s stuttering, too.

So my question is, does this come with the open apps it grabs the sound from?
Win Capture Audio does the same as I remember, you choose an open window to grad the sound from.

What could cause this? I really would like to get rid of voicemeeter
nobody knows anything?
 

minecod01

New Member
hi guys,
i have downloaded win captured audio.
I installed the plugin correctly, it makes me select "application audio output capture" but when I start spotify, for example, it doesn't capture the audio and in the mixer the luminous line remains off.
I am attaching the log file.
If anyone knows how to fix it please let me know.
I am desperate.









18:52:37.371: CPU Name: AMD Ryzen 5 2600 Six-Core Processor

18:52:37.371: CPU Speed: 3400MHz

18:52:37.371: Physical Cores: 6, Logical Cores: 12

18:52:37.371: Physical Memory: 16335MB Total, 8489MB Free

18:52:37.371: Windows Version: 10.0 Build 18363 (release: 1909; revision: 1256; 64-bit)

18:52:37.371: Running as administrator: false

18:52:37.371: Aero is Enabled (Aero is always on for windows 8 and above)

18:52:37.371: Windows 10/11 Gaming Features:

18:52:37.371: Game DVR: On

18:52:37.374: Sec. Software Status:

18:52:37.375: Windows Defender Antivirus: enabled (AV)

18:52:37.376: Windows Firewall: enabled (FW)

18:52:37.476: Current Date/Time: 2022-11-20, 18:52:37

18:52:37.476: Browser Hardware Acceleration: true

18:52:37.476: Hide OBS windows from screen capture: false

18:52:37.476: Qt Version: 6.3.1 (runtime), 6.3.1 (compiled)

18:52:37.476: Portable mode: false

18:52:37.530: OBS 28.1.2 (64-bit, windows)

18:52:37.530: ---------------------------------

18:52:37.654: ---------------------------------

18:52:37.654: audio settings reset:

18:52:37.654: samples per sec: 48000

18:52:37.654: speakers: 2

18:52:37.654: max buffering: 960 milliseconds

18:52:37.654: buffering type: dynamically increasing

18:52:37.656: ---------------------------------

18:52:37.656: Initializing D3D11...

18:52:37.656: Available Video Adapters:

18:52:37.660: Adapter 0: NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti

18:52:37.660: Dedicated VRAM: 4213178368

18:52:37.660: Shared VRAM: 4269381632

18:52:37.660: PCI ID: 10de:1c82

18:52:37.660: Driver Version: 30.0.15.1123

18:52:37.660: output 0:

18:52:37.660: name=SAMSUNG

18:52:37.660: pos={0, 0}

18:52:37.660: size={1600, 900}

18:52:37.660: attached=true

18:52:37.660: refresh=30

18:52:37.660: space=RGB_FULL_G22_NONE_P709

18:52:37.660: sdr_white_nits=80

18:52:37.660: nit_range=[min=0.500000, max=270.000000, max_full_frame=270.000000]

18:52:37.661: output 1:

18:52:37.661: name=SyncMaster

18:52:37.661: pos={1600, 285}

18:52:37.661: size={1360, 768}

18:52:37.661: attached=true

18:52:37.661: refresh=60

18:52:37.661: space=RGB_FULL_G22_NONE_P709

18:52:37.661: sdr_white_nits=80

18:52:37.661: nit_range=[min=0.500000, max=270.000000, max_full_frame=270.000000]

18:52:37.661: output 2:

18:52:37.661: name=LCDTV16

18:52:37.661: pos={-1360, 297}

18:52:37.661: size={1360, 768}

18:52:37.661: attached=true

18:52:37.661: refresh=60

18:52:37.661: space=RGB_FULL_G22_NONE_P709

18:52:37.661: sdr_white_nits=80

18:52:37.661: nit_range=[min=0.500000, max=270.000000, max_full_frame=270.000000]

18:52:37.663: Loading up D3D11 on adapter NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti (0)

18:52:37.756: D3D11 loaded successfully, feature level used: b000

18:52:37.756: DXGI increase maximum frame latency success

18:52:37.756: D3D11 GPU priority setup failed (not admin?)

18:52:39.508: ---------------------------------

18:52:39.508: video settings reset:

18:52:39.508: base resolution: 1920x1080

18:52:39.508: output resolution: 1920x1080

18:52:39.508: downscale filter: Bicubic

18:52:39.508: fps: 60/1

18:52:39.508: format: NV12

18:52:39.508: YUV mode: Rec. 709/Partial

18:52:39.508: NV12 texture support enabled

18:52:39.508: P010 texture support not available

18:52:39.512: Audio monitoring device:

18:52:39.512: name: Predefinito

18:52:39.512: id: default

18:52:39.512: ---------------------------------

18:52:39.515: No AJA devices found, skipping loading AJA UI plugin

18:52:39.516: Failed to initialize module 'aja-output-ui.dll'

18:52:39.517: No AJA devices found, skipping loading AJA plugin

18:52:39.517: Failed to initialize module 'aja.dll'

18:52:39.518: Skipping module '../../obs-plugins/64bit/chrome_elf.dll', not an OBS plugin

18:52:39.521: [CoreAudio encoder]: CoreAudio AAC encoder not installed on the system or couldn't be loaded

18:52:39.523: Failed to load 'en-US' text for module: 'decklink-captions.dll'

18:52:39.525: Failed to load 'en-US' text for module: 'decklink-output-ui.dll'

18:52:39.527: A DeckLink iterator could not be created. The DeckLink drivers may not be installed

18:52:39.527: Failed to initialize module 'decklink.dll'

18:52:39.576: [AMF] Unable to load 'amfrt64.dll', error code 126.

18:52:39.580: [AMF] AMF Test failed due to one or more errors.

18:52:39.580: Failed to initialize module 'enc-amf.dll'

18:52:39.596: Skipping module '../../obs-plugins/64bit/libcef.dll', not an OBS plugin

18:52:39.596: Skipping module '../../obs-plugins/64bit/libEGL.dll', not an OBS plugin

18:52:39.596: Skipping module '../../obs-plugins/64bit/libGLESv2.dll', not an OBS plugin

18:52:39.639: [obs-browser]: Version 2.18.7

18:52:39.639: [obs-browser]: CEF Version 103.0.5060.134 (runtime), 103.0.0-5060-shared-textures.2591+g4204d54+chromium-103.0.5060.134 (compiled)

18:52:39.646: NVENC supported

18:52:39.646: [NVENC] AV1 is not supported

18:52:39.648: [noise suppress]: NVIDIA RTX denoiser disabled, redistributable not found

18:52:39.649: [NVIDIA RTX VIDEO FX]: FX disabled, redistributable not found.

18:52:40.168: [obs-websocket] [obs_module_load] you can haz websockets (Version: 5.0.1 | RPC Version: 1)

18:52:40.168: [obs-websocket] [obs_module_load] Qt version (compile-time): 6.3.1 | Qt version (run-time): 6.3.1

18:52:40.168: [obs-websocket] [obs_module_load] Linked ASIO Version: 101201

18:52:40.179: [obs-websocket] [obs_module_load] Module loaded.

18:52:40.376: [vlc-video]: Couldn't find VLC installation, VLC video source disabled

18:52:40.426: [win-capture-audio] Version 2.2.3 (74323e6)

18:52:40.544: ---------------------------------

18:52:40.544: Loaded Modules:

18:52:40.544: win-wasapi.dll

18:52:40.544: win-mf.dll

18:52:40.544: win-dshow.dll

18:52:40.544: win-capture.dll

18:52:40.544: win-capture-audio.dll

18:52:40.544: vlc-video.dll

18:52:40.544: text-freetype2.dll

18:52:40.544: rtmp-services.dll

18:52:40.544: obs-x264.dll

18:52:40.544: obs-websocket.dll

18:52:40.544: obs-vst.dll

18:52:40.544: obs-transitions.dll

18:52:40.544: obs-text.dll

18:52:40.545: obs-qsv11.dll

18:52:40.545: obs-outputs.dll

18:52:40.545: obs-filters.dll

18:52:40.545: obs-ffmpeg.dll

18:52:40.545: obs-browser.dll

18:52:40.545: image-source.dll

18:52:40.545: frontend-tools.dll

18:52:40.545: decklink-output-ui.dll

18:52:40.545: decklink-captions.dll

18:52:40.545: coreaudio-encoder.dll

18:52:40.545: ---------------------------------

18:52:40.545: ==== Startup complete ===============================================

18:52:40.601: All scene data cleared

18:52:40.601: ------------------------------------------------

18:52:40.624: [win-wasapi: 'audio in uscita'] update settings:

18:52:40.624: device id: default

18:52:40.624: use device timing: 1

18:52:40.624: Switched to scene 'audio'

18:52:40.624: ------------------------------------------------

18:52:40.624: Loaded scenes:

18:52:40.624: - scene 'Scena':

18:52:40.624: - scene 'CoDiario':

18:52:40.625: - source: 'CoD m' (window_capture)

18:52:40.625: - source: 'audio in uscita' (wasapi_output_capture)

18:52:40.625: - scene 'audio':

18:52:40.625: - source: 'cod' (audio_capture)

18:52:40.625: - source: 'youtube' (audio_capture)

18:52:40.625: ------------------------------------------------

18:52:40.639: [win-capture-audio] (ActivateCompleted) activate failed (0x80070002)

18:52:40.639: [win-capture-audio] (CaptureSafe) C:\Users\joeka\Desktop\win-capture-audio\src\audio-capture-helper.cpp(56)\win-capture-audio.dll!00007FFD19B5D04C: (caller: 00007FFD19B5CD77) Exception(1) tid(43a0) 80070002 Impossibile trovare il file specificato.

18:52:40.639:

18:52:40.688: WASAPI: Device 'Altoparlanti (2- M-Audio AIR 192 6)' [48000 Hz] initialized
 

Attachments

  • 2022-11-20 18-52-37.txt
    7.8 KB · Views: 17

BruSnow

New Member
Hey all. Is anyone else seeing this problem with this plugin?

Although I have multiple apps emitting audio, the "currently active sessions" drop down is empty, and the "Add executable" button is greyed out.

I'm running Windows 10 21H2, OBS 28.0.1 and version 2.2.3-beta of this plugin. I've tried running OBS as Administrator and just normally, but neither seem to work.

FWIW, the "built in" version of this plugin in OBS 28 seems to show the processes without problem ... but v2.2.3 is much more attractive because a single source can cater for multiple applications.

Thanks in advance for the help.

View attachment 86654
I'm having the same issue. I even tried updating because I saw there was a newer version, but it didn't solve the problem. Have you figured it out?
 

mattporter

New Member
I'm having the same issue. I even tried updating because I saw there was a newer version, but it didn't solve the problem. Have you figured it out?
Unfortunately, I've not found a solution for this. I do wonder if it is specific to v28 (i.e. perhaps it works in v27?), but haven't tested it.
 

jefhus

New Member
Bonjour à vous.

J’ai un petit souci : il capture très bien le son des jeux mais il coupe le vocal des joueurs sur le jeux.

Avez-vous un réglage à me conseiller ou un autre plug-in pour capturer la voix des joueurs en ligne ?
 
nobody knows anything?

First of all, which version of Windows are you running? This is very important as if you are running Windows 10, depending on which release you're running, it may lack an API which this plugin depends on. The strongly-recommended earliest version it should work with is 20H2, though the newer, the better.

Though in my case, I use the plugin but I never got rid of Voicemeeter. I still find lots of uses for it. It does take a bit of learning, but it can be mastered. Given its design, Discord is notoriously difficult for the plugin to capture properly. As such, I keep Voicemeeter around for this purpose. Plus I use it for other things, like its built-in processing for my mike, ability to route audio to multiple outputs, real and virtual, and it can be used outside of OBS Studio, which is a huge plus by itself.

--Katt. =^.^=
 

DonBeJ

New Member
So is the periodic robotic sound issue present in the plugin as well? Believe I saw a reply in the thread saying it was windows related and thus present in both?
 
So is the periodic robotic sound issue present in the plugin as well? Believe I saw a reply in the thread saying it was windows related and thus present in both?

I have been using OBS Studio's own plugin of late and have as yet to hear any issues about it from my viewers.

However, as I have mentioned in the past, one thing you could try is making sure that your entire workflow from origin (if possible), all audio pipeline endpoints, and OBS Studio all use the exact same sample rate, e.g. 44.1kHz or 48kHz, the two most commonly-used sample rates for streaming audio.

And yes, the issue is apparently related to the API that Windows uses to allow applications to capture application audio.

--Katt. =^.^=
 

DonBeJ

New Member
I have been using OBS Studio's own plugin of late and have as yet to hear any issues about it from my viewers.

However, as I have mentioned in the past, one thing you could try is making sure that your entire workflow from origin (if possible), all audio pipeline endpoints, and OBS Studio all use the exact same sample rate, e.g. 44.1kHz or 48kHz, the two most commonly-used sample rates for streaming audio.

And yes, the issue is apparently related to the API that Windows uses to allow applications to capture application audio.

--Katt. =^.^=
Happens every 30 to 60 minutes for one of my audio sources it seems and all audio endpoints are set to 48hz already.

Also just ran into repeated freezing today where my stream ends and program half locks up but doesn't generate a crash report.
 

COLDFR4ME

New Member
Wassup buddies!
I have an issue with using this plugin
I mean trouble with new COD WZ2. It has separated options for in-game audio output and voice chat output.
So I setup audio sourse in OBS like always on other games, but noticed that on my live stream and on VOD in-game voice chat is missing. Its not a big problem, but for me as content-maker some funny moments from random guys are lost, I cant clip their speech etc...
Did someone faced into trouble like this? I hear about this problem in other games, which have separated settings for voice chat like EFT and Hunt: Showdown.
I glad if u have solution for solving.

P.S big apologizes for my English, it isnt my native language :)
 

GhostDMG_

New Member
Hi, I don't know if this has already been asked but i use media sources in OBS to have videos play that have sounds in them in a previous version i was able to hear them fine then i updated and suddenly they do not work for me hearing them but show as if they are playing audio in the audio mixer, any advice would be greatly appreciated. Thanks
 

Peach4Hour

New Member
It looks like not work on OBS 29 beta3 too.
works perfectly fine in beta, but it doesn't work in OBS v29 (same for all the plugins I have), so I had to roll back to beta 3

If you guys have crackling sound after some time on stream, just remove and re-add the executable and u'll be fine (its been an issue from the beginning I guess, still not fixed)
 
When I heard that OBS Studio 29.0.0 had dropped, I tried to capture Portal with RTX to see if any progress could be made in capturing the game. Nothing on the video front, sadly.

HOWEVER...

Ironically, the audio side could ONLY be captured with win-capture-audio, and I'm using the absolute latest release. Even OBS Studio's own bundled application audio capture plugin does not work case.

--Katt. =^.^=
 

cappo40

New Member
Anyone have an issues pertaining to OBS Plugins (I only have WCA installed) and causing games to crash? Just trying to work out some things that have occurred lately and that only occur with OBS Streaming and Gaming at the same time. I am sure some have heard of the nvlddmkm error thats been happening to a fair amount of people the last few months, that is what I am looking to troubleshoot
 

thegretahamass

New Member
Do I need to have an audio input for each different game? In a previous version of obs I could just set a game output and have the audio come through as well but now if i just do game capture there's no audio to go along with. I had all my games in a single scene and they worked fine but after an update i couldn't here the games in stream anymore.
 

CGagn01

New Member
Hi! It seems like this plugin is no longer updated, should I use the one included in OBS now?
Is it still Anti-Cheat safe?
 
Last edited:
Top