Resource icon

OBS-VirtualCam 2.0.4

Ronald Cz

Member
I have a question about the four OBS Virtual Cams to pick from. HOW do you make use of the four different cameras? Can they be set up for different scenes like Skype call, Google hang out scene, Duo call scene. I wanted to get four different video calls in one screen.
 

Attachments

bwinklhofer

New Member
Hey everybody,
I use VirtualCam to bring my Video from OBS to Zoom Meeting. The only problem is, that there is a delay of the video compared to audio in Zoom right now. The problem is, that my microphone is direktly connected to Zoom and the Video comes from VirtualCam/ OBS which causes the delay.
Is it possible, to export the audio from OBS to Zoom (like VirtualCam for Video does) or do you know any other solution for my problem?

Would be awesome if sombody could help me;)
 

WoozleEffect

New Member
Looks like Facebook Messenger om Chrome or Edge will give you a hardware error when trying to access ANY webcam if OBS is running a virtual cam. Even though the permissions are set up correctly to allow FB messenger to access the camera, it still gives the hardware error.
Meanwhile the OBS Camera virtual cam is recognized easily by other online chat platforms like Google Meet, Duo, etc. It works fine on Zoom as well.

FB Messenger video chat doesn't work at all with IE, so I couldn't do it there. I tried Firefox, and it DOES work... but only when doing one-on-one video calls. Firefox doesn't support group video chat on FB Messenger and fails, advising you to install Chrome, which we already know doesn't work.

I tried to use Skype, but it appears that virtual cam is using a protocol not recognized by the Windows 10 iterations fo Skype?

If anyone knows a work-around for the FB Messenger/ Google Chrome situation, or Skype compatibility, please let me know.

Thanks
 

INDI03

New Member
Hello! Now I found the right thread! :)

First of all, thx for effort!

If I use Virtual Cam with Microsoft Teams or Jitsi or Zoom, the output in these Apps looks like 640p - it's pretty much worthless for presentations. Is there some way to have the full 1080p, or at least 720p come out of Virtual Cam or am I doing something wrong here?

Windows 10 64bit

Best, Oliver
 

spoobahP

New Member
Hey all, I apologize in advance if this problem has already been solved, but I'm having trouble with VirtualCam output. Everytime I try to launch VirtualCam, I get the "Failed to start output" error. I have reinstalled/updated the drivers for my GPU, and restarted every program involved as well as my machine.

Here's my log:
15:53:29.711: CoInitializeEx succeeded: 0x00000001
15:53:29.711: CPU Name: Intel(R) Core(TM) i5-4670K CPU @ 3.40GHz
15:53:29.711: CPU Speed: 3400MHz
15:53:29.711: Physical Cores: 4, Logical Cores: 4
15:53:29.711: Physical Memory: 16328MB Total, 8861MB Free
15:53:29.711: Windows Version: 6.1 Build 7601 (release: unavailable; revision: 23915; 64-bit)
15:53:29.711: Running as administrator: true
15:53:29.711: Aero is Disabled
15:53:29.712: Current Date/Time: 2020-04-09, 15:53:29
15:53:29.712: Browser Hardware Acceleration: false
15:53:29.712: Portable mode: false
15:53:30.721: OBS 25.0.1 (64-bit, windows)
15:53:30.721: ---------------------------------
15:53:30.740: ---------------------------------
15:53:30.740: audio settings reset:
15:53:30.740: samples per sec: 44100
15:53:30.740: speakers: 2
15:53:30.741: ---------------------------------
15:53:30.741: Initializing D3D11...
15:53:30.741: Available Video Adapters:
15:53:30.743: Adapter 0: NVIDIA GeForce GTX 760
15:53:30.743: Dedicated VRAM: 2075787264
15:53:30.743: Shared VRAM: 3997202432
15:53:30.744: Driver Version: 26.21.14.4575
15:53:30.744: output 0: pos={0, 0}, size={1920, 1080}, attached=true, refresh=60, name=27EA33
15:53:30.745: output 1: pos={-1600, 180}, size={1600, 900}, attached=true, refresh=60, name=W2053
15:53:30.747: Loading up D3D11 on adapter NVIDIA GeForce GTX 760 (0)
15:53:30.772: D3D11 loaded successfully, feature level used: b000
15:53:30.773: DXGI increase maximum frame latency success
15:53:30.773: D3D11 GPU priority setup failed (not admin?)
15:53:31.169: ---------------------------------
15:53:31.169: video settings reset:
15:53:31.169: base resolution: 1920x1080
15:53:31.169: output resolution: 1920x1080
15:53:31.169: downscale filter: Bicubic
15:53:31.169: fps: 60/1
15:53:31.169: format: NV12
15:53:31.169: YUV mode: 601/Partial
15:53:31.169: NV12 texture support not available
15:53:31.170: Audio monitoring device:
15:53:31.170: name: Default
15:53:31.170: id: default
15:53:31.170: ---------------------------------
15:53:31.182: [CoreAudio encoder]: Adding CoreAudio AAC encoder
15:53:31.183: Failed to load 'en-US' text for module: 'decklink-ouput-ui.dll'
15:53:31.217: [AMF] Unable to load 'amfrt64.dll', error code 126.
15:53:31.219: [AMF] AMF Test failed due to one or more errors.
15:53:31.219: Failed to initialize module 'enc-amf.dll'
15:53:31.238: [obs-browser]: Version 2.8.6
15:53:31.243: NVENC supported
15:53:31.326: starting virtual-output failed on VirtualCam'1'
15:53:31.329: Couldn't find VLC installation, VLC video source disabled
15:53:31.356: A DeckLink iterator could not be created. The DeckLink drivers may not be installed
15:53:31.356: No blackmagic support
15:53:31.359: ---------------------------------
15:53:31.359: Loaded Modules:
15:53:31.359: win-wasapi.dll
15:53:31.359: win-mf.dll
15:53:31.359: win-dshow.dll
15:53:31.359: win-decklink.dll
15:53:31.359: win-capture.dll
15:53:31.359: vlc-video.dll
15:53:31.359: text-freetype2.dll
15:53:31.359: rtmp-services.dll
15:53:31.359: obs-x264.dll
15:53:31.359: obs-vst.dll
15:53:31.359: obs-virtualoutput.dll
15:53:31.359: obs-transitions.dll
15:53:31.359: obs-text.dll
15:53:31.359: obs-qsv11.dll
15:53:31.359: obs-outputs.dll
15:53:31.359: obs-filters.dll
15:53:31.359: obs-ffmpeg.dll
15:53:31.359: obs-browser.dll
15:53:31.359: image-source.dll
15:53:31.359: frontend-tools.dll
15:53:31.359: enc-amf.dll
15:53:31.359: decklink-ouput-ui.dll
15:53:31.359: coreaudio-encoder.dll
15:53:31.359: ---------------------------------
15:53:31.359: ==== Startup complete ===============================================
15:53:31.371: All scene data cleared
15:53:31.372: ------------------------------------------------
15:53:31.387: WASAPI: Device 'Speakers (High Definition Audio Device)' [44100 Hz] initialized
15:53:31.390: WASAPI: Device 'Mixer / SM58 (High Definition Audio Device)' [44100 Hz] initialized
15:53:31.404: Switched to scene 'Scene'
15:53:31.404: ------------------------------------------------
15:53:31.404: Loaded scenes:
15:53:31.404: - scene 'Scene':
15:53:31.404: - source: 'Display Capture' (monitor_capture)
15:53:31.404: - source: 'Video Capture Device' (dshow_input)
15:53:31.404: - filter: 'Chroma Key' (chroma_key_filter)
15:53:31.404: ------------------------------------------------
15:53:31.420: ---------------------------------
15:53:31.420: [DShow Device: 'Video Capture Device'] settings updated:
15:53:31.420: video device: Logitech QuickCam Pro 9000
15:53:31.420: video path: \\?\usb#vid_046d&pid_0990&mi_00#7&e4671a2&0&0000#{65e8773d-8f56-11d0-a3b9-00a0c9223196}\{bbefb6c7-2fc4-4139-bb8b-a58bba724083}
15:53:31.420: resolution: 640x480
15:53:31.420: flip: 0
15:53:31.420: fps: 30.00 (interval: 333333)
15:53:31.420: format: I420
15:53:31.434: adding 46 milliseconds of audio buffering, total audio buffering is now 46 milliseconds (source: Mic/Aux)
15:53:31.434:
15:53:52.508: starting virtual-output failed on VirtualCam'1'
15:53:57.345: starting virtual-output failed on VirtualCam'1'
 

Paco Flores

New Member
I can't get virtual cam to operate, install plugin visual studio 2017, and nothing is proving impossible for me. I urgently needed to be able to make it work, I have to broadcast on Google Meet this afternoon for work, (and I need to do a chroma) and I do not get it, could you help me, I would appreciate it forever. I write with a translator, I don't speak English, sorry if I didn't understand you very well.

Upgrade to the latest version of OBS and install plugin 2.0.4 and I get nothing.
 

Attachments

CaptainBetts

New Member
If you're a Windows 10 user there's no point trying to get OBS Virtual Cam to work until this program is updated and the bug is fixed. Due to issues, installing this in OBS 25.0.4 won't make OBS Virtual Cam appear under "Tools". It's probably best to find an alternative program until it's fixed.

Hopefully a patch will come out soon, otherwise this program is sadly (literally) unusable.
 

dodgepong

Administrator
Forum Admin
I don't know for certain, but I think the issue with it not appearing in the tools menu only happens with people who don't have OBS installed in the default location. You should still be able to get the plugin working if you manually move the files into the correct place in your obs-plugins directory.
 

vaco

New Member
In my case, OBS is installed in default directory and all files are in obs-plugins directory. But still don't show up.

In logs I got this:
00:05:29.200: Module '../../obs-plugins/64bit/obs-ffmpeg.dll' not loaded
00:05:29.214: LoadLibrary failed for '../../obs-plugins/64bit/obs-virtualoutput.dll': The specified module could not be found.
00:05:29.214: (126)
00:05:29.214: Module '../../obs-plugins/64bit/obs-virtualoutput.dll' not loaded


I don't know for certain, but I think the issue with it not appearing in the tools menu only happens with people who don't have OBS installed in the default location. You should still be able to get the plugin working if you manually move the files into the correct place in your obs-plugins directory.
 

landshark92

New Member
I'm a total noob with this stuff and I was hoping if anyone could help. I have been trying to get OBS Virtual Cam to work with Snap Camera to no avail. Snap Camera will not show OBS Virtual Cam as a source. I am on Windows 10, using the latest versions of Snap Camera, OBS, and OBS Virtual Cam. I tried to do a manual install of OBS Virtual Cam and was able to register the 64 bit directshow source. For some reason, the 32 bit direct show source failed to register. I've been struggling with this for a couple days straight now and I've gotten pretty heavy into some discussions on github that I didn't even understand half what was being said lol. Can any of you guys try Snap Camera yourselves just to let me know I am not going crazy? Thanks a million!
 

John010

New Member
When i tick "Flip horizontal" OBS crashes.

A current work around to flip is to do it via the edit menu in the OBS.
But my other software flips the image, so using flip in virtural cam would allow me to see unflipped in OBS and still be correct for my other software.
 

mcomyford

New Member
Question... Should the "OBS-Camera" show up in Windows 10 as a device in Device Manager?

I have OBS 25.0.4 with OBS-VirtualCam 2.0.4. I have started the camera and see the log entry below:

03:00:44.352: starting virtual-output on VirtualCam'1'

But I do not see a virtual device in Device Manager for it. I ask because on Skype I do not see the option for "OBS-Camera".

Appreciate any help!
 

BoukeKoning

New Member
Hi there! I just downloaded virtualcam and installed it in the best way for me to see in the instructions. Used the .exe-file and additionally downloaded the .reg-files and installed them to. I rebooted a few times, but I can't seem to get this working. The virtual webcam, doesn't show up in the list of webcams in other programs. I've got no errors in OBS, it seems to me the plugin starts fine.

I tried a search in this discussion to find out if anyone else has this problem, I didn't manage to find it. If it is there, please paste a link here so I can read it. But else please help me what to do. Been using OBS for a week now and discovering every day. Hope to hear from you!

Thanks in advance!!
 

feral

New Member
Appears Zoom is now working with virtualcam, they've done a number of updates over the last few days for the security stuff.
 

mcomyford

New Member
Hi there! I just downloaded virtualcam and installed it in the best way for me to see in the instructions. Used the .exe-file and additionally downloaded the .reg-files and installed them to. I rebooted a few times, but I can't seem to get this working. The virtual webcam, doesn't show up in the list of webcams in other programs. I've got no errors in OBS, it seems to me the plugin starts fine.

I tried a search in this discussion to find out if anyone else has this problem, I didn't manage to find it. If it is there, please paste a link here so I can read it. But else please help me what to do. Been using OBS for a week now and discovering every day. Hope to hear from you!

Thanks in advance!!
This sounds like the exact same behavior I am seeing on mine in my post right above yours. Are you Windows 10 also?
 

alaska_05

New Member
Appears Zoom is now working with virtualcam, they've done a number of updates over the last few days for the security stuff.
May I know, which version is working right now?:
Which OBS version
which Virtualcam version
and which Zoom version
 
Top