Ubuntu 20.04 Black screen issue not even cursor for window capture

KDX

New Member
Hi all,

Ubuntu: 20.04
OBS-studio: 26.0.2

I am having an issue with getting anything to show up when I add a source, the window capture source will only shows an output with applications I have installed like discord, chromium. windows capture doesn't seem to be working with Ubuntu native applications, file manager, a terminal, and software manager. The windows that are not working seem to just not show anything transparent just the box for it.

And with the screen capture source it only ever shows a black screen no cursor or nothing. I have looked around and people have said its a wayland issue but tried a lot of fixes for that and nothing is working.
 

Tuna

Member
So what _did_ you try? Run a X11/Xorg session instead of wayland. Usually can select this when logging on.
 

KDX

New Member
So what _did_ you try? Run a X11/Xorg session instead of wayland. Usually can select this when logging on.
maybe saying I tried a lot of fixes was an exaggeration. So I went into etc/gdm3/custom.conf uncommenting waylandEnable=false and rebooting the machine. Installed the obs-gnome-screencast plugin found here.

When I run "loginctl show-session 2 -p Type" it comes up with type=x11, I assume that means I'm already using x11 right? or have I got that wrong.
 

Tuna

Member
Sounds about right. You should use the XSHM and window captures sources in that case though. The gnome screen cast plugin you mentioned may required some additional packages to be installed (read in the log what may missing if you want to figure out). Its main purpose is to capture screen on a wayland session.

In your case the regular capture methods should be okay. Posting a log may help in either case.
 

KDX

New Member
Sounds about right. You should use the XSHM and window captures sources in that case though. The gnome screen cast plugin you mentioned may required some additional packages to be installed (read in the log what may missing if you want to figure out). Its main purpose is to capture screen on a wayland session.

In your case the regular capture methods should be okay. Posting a log may help in either case.
From what I can see from the log its this error that may be causing the problem
Code:
xcompcap: glXCreatePixmap failed: BadAlloc (insufficient resources for operation)
Here is the log file as well if I'm missing anything.
 

Attachments

KDX

New Member
Messing about with the display resolution seemed to fix the problem, even going back to the native resolution, so not sure why that would fix it. Before that, I tried disabling "Allow flipping" in the OpenGL settings. Either way everything is set back to how it was before I messed with it and the normal screen capture (XSHM) works like normal...
 

jiapei100

New Member
Same issue here.
  • Ubuntu 20.04
  • obs-studio: 27.0.1

I've ONLY two options from Sources.
  • Window Capture (Xcomposite)
  • Screen Capture (XSHM)

If I choose Window Capture (Xcomposite), some applications are in black while the others are ok.

Is there a systematic solution to this issue?

Cheers
 
Top